maksyn stumpit

Joulukiukuttelu ja orastava lama

22.12.2008 22.56 - yhteiskunta 

Niin mun piti kirjoittaa autoilusta, mutta otetaan ensiksi käsittelyyn ajankohtaisempi aihe. Nimittäin joulukaupassa tapahtuva päätön kiukkuisuus ja riitely. Muistan hyvin ajan vuosi sitten, kun joululahjaostoksilla sai pelätä henkensä edestä jonkun kilahtamista. Eli siis joulustressin laukeamista kaupassa muihin ihmisiin. Päätöntä kiukkua jota purettiin törmäilemällä kanssa-shoppailijoihin ja riitelemällä oman puolison kanssa. Hermot kireänä jokaisella kaupassa asioivalla ja parkkipaikalla toinen näytelmä samaan aikaan meneillään - "kuka saa sen viimeisen paikan".

Oi kuinka ihanaa on ollut tänä jouluna käydä kaupoilla. Vastaavaan aggressioon en ole törmännyt kertaakaan, edes parkkipaikoilla. Tämä on orastavan laman aivan hienoimpia puolia. Ostohuuma on pienempi ja sen näkee jo 15min jälkeen kaupoilla käydessään. Jos nyt myynti jää pienemmäksi, niin ainakin ne omat ostokset on saanut tehdä "rauhassa".

Samalla toisaalta kapitalistina toivon, että ihmiset kuluttaisivat minkä kerkeisivät. Ilmeisesti sitä rahaa ei ollut viime joulunakaan nykyistä enempää, mutta nyt luotto-ostot ovat vain talouden tilanteen takia jääneet vähemmälle. Se rauhoittaa kummasti ostoshurmaa, kun kotona odottaa muutaman kuukauden nettopalkat vievä luottokorttilasku. Tervettä siis, että tammikuussa todennäköisesti koteihin menevät luottokorttilaskut ovat vuositakaisia huomattavasti pienemmät. Ja samoin lääkäriltä haettavat rauhoittavat joulukaupassa pärjäämistä varten,

Itse selvisin joulukaupasta ilman vammoja ja luottokorttilaskukin tulee olemaan pienempi monina hiljaisina kuukausina aiemmin. Vielä kun jaksetaan nämä pari vajaata kauppapäivää ennen lahjojen jakoa niin voi hyvin olla, että tästä joulusta selvitään pääosin vain masentavia talousuutisia lukien.

Tälläkertaa en enää lupaa kirjoittaa autoilusta, koska todennäköisesti jokin ajankohtaisempi aihe ajaa sen yli. Mutta se juttu on kyllä aivan varmasti tulossa, kun vain aika on kypsä siihen.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu